Masz pewność, że wiesz, co się w nich znajduje. Te kupowane w sklepach czy w niesprawdzonych lodziarniach często nie maja nic wspólnego z lodową masą i w ogóle nie zawierają ani żółtek, ani śmietanki, czasami nawet mleka. A to właśnie te składniki nadają lodom aksamitną teksturę i wspaniały smak. Do tego świeże, letnie owoce i... możesz cieszyć się lodowymi ambrozjami! Mam tutaj dla Ciebie kilka przepisów :)
Lody malinowo- różane
- 3 duże kwity dzikiej róży,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki wody różanej,
- 250 g malin,
- 350 ml śmietanki.
Sposób przygotowania:
Maliny zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Płatki róż utrzeć z pozostałym cukrem.
Śmietankę ubić na sztywno.Dodać mus malinowy, zmiksować.
Dodać masę różaną i wodę różaną.Gotową masę przełożyć do pojemnika
- 500 g owoców czarnej porzeczki,
- 250 g cukru,
- 450 ml wody,
- 160 ml likieru porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte porzeczki wrzucić do gotującej się wody z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut . Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia i dodać likier. Następnie zmiksować wszystko w blenderze na puree. Przełożyć masę do plastikowego naczynia i zamrażać przez około 4-5 godzin, co 40 minut przemieszać masę widelcem.
Białe lody czekoladowe z kruszonką
- 500 ml mleka,
- 150 g białej czekolady,
- 4 żółtka,
- 150 g cukru pudru,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 300 ml śmietanki,
- 60 g pokruszonych ciasteczek.

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko, powoli dodawać czekoladę i zaczekać, aż się stopi. Zdjąć garnek z ognia. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo, aż cukry się rozpuszczą. Ciągle mieszając dodawać mleko czekoladowe. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać pokruszone ciastka. Chłodzić 2 godziny w lodówce. Masę jajeczną ubijać ze śmietaną w maszynie do lodów i potem zamrażać mieszając od czasu do czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz