środa, 4 maja 2016

Czas na lody domowej roboty!

Lody domowej roboty to naprawdę nic trudnego!

Masz pewność, że wiesz, co się w nich znajduje. Te kupowane w sklepach czy w niesprawdzonych lodziarniach często nie maja nic wspólnego z lodową masą i w ogóle nie zawierają ani żółtek, ani śmietanki, czasami nawet mleka. A to właśnie te składniki nadają lodom aksamitną teksturę i wspaniały smak. Do tego świeże, letnie owoce i... możesz cieszyć się lodowymi ambrozjami! Mam tutaj dla Ciebie kilka przepisów :)

Lody malinowo- różane                                                  

  • 3 duże kwity dzikiej róży,                                         
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki wody różanej,
  • 250 g malin,
  • 350 ml śmietanki.
Sposób przygotowania:
 Maliny zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Płatki róż utrzeć z    pozostałym cukrem.
 Śmietankę ubić na sztywno.Dodać mus malinowy, zmiksować.
 Dodać masę różaną i wodę różaną.Gotową masę przełożyć do pojemnika
 i mrozić, co jakiś czas mieszając.


Sorbet z czarnej porzeczki
  • 500 g owoców czarnej porzeczki,
  • 250 g cukru,
  • 450 ml wody,
  • 160 ml likieru porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte porzeczki wrzucić do gotującej się wody z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut . Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia i dodać likier. Następnie zmiksować wszystko w blenderze na puree. Przełożyć masę do plastikowego naczynia i zamrażać przez około 4-5 godzin, co 40 minut przemieszać masę widelcem.


Białe lody czekoladowe z kruszonką
  • 500 ml mleka,
  • 150 g białej czekolady,
  • 4 żółtka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 300 ml śmietanki,
  • 60 g pokruszonych ciasteczek.
Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko, powoli dodawać czekoladę i zaczekać, aż się stopi. Zdjąć garnek z ognia. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo, aż cukry się rozpuszczą. Ciągle mieszając dodawać mleko czekoladowe. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać pokruszone ciastka. Chłodzić 2 godziny w lodówce. Masę jajeczną ubijać ze śmietaną w maszynie do lodów i potem zamrażać mieszając od czasu do czasu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz