Dania główne

Hej, czego szukasz smakoszu? Zapraszam na:
Pyszne i na każdą okazję, czyli dania główne!

Schab pieczony
                          
                       Sposób przygotowania:
                        *Przyprawę w płynie, ZIARENKA SMAKU, miód, roztarty ząbek czosnku i                                           cynamon utrzyj z 3 łyżkami wody.
                        *Posmaruj mięso, obłóż plasterkami cytryny i pozostaw w lodówce na 12 godz.
                        *Tak przygotowany schab przełóż do naczynia do zapiekania.
                        *Piecz pod przykryciem 50-60 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
                        *Przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie na 15 minut.


 Gołąbki


                     Sposób przygotowania:
                      *Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
                      *Ugotuj ryż (15 minut).
                      *Bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
                      *Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
                      *Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
                      *Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
                      *Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
                      *Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
                      *Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.                                                  Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.                                                                               Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
                     *Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
                     *Podawaj z ziemniakami.


  Pierogi ruskie


                     Sposób przygotowania:
                      *Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.
                      *Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy.
                      *Rozwałkuj do wykrawania krążków.
                      *Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
                      *Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.
                      *Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.
                      *Gotuj w osolonej wodzie.
                      *Pierogi ruskie podawaj polane masłem.


Fasolka po bretońsku

                       Sposób przygotowania:
                        *Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
                        *Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
                        *Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby                                                     dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
                        *Cebulę obierz.
                        *Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
                        *Usmaż je na patelni.
                        *Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
                        *Do potrawy dodaj koncentrat i dopraw pieprzem i przyprawą JARZYNKA.
                        *Całość gotuj razem kilka minut.
                        *Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką                                                        (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
                        *Fasolkę podawaj z bułką z masłem.

Kapusta z grzybami

                          Sposób przygotowania:
                          *Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
                          *Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
                          *Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij                                                             (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
                          *Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż                                                             przez chwilę.
                          *Połącz z kapustą i duś kilka minut.
                          *Dodaj cukier i pieprz do smaku.
                          *Podlewaj wodą od grzybów.
                          *Kapustę możesz przygotować wcześniej.

Filet z kurczaka w sosie curry

                         Sposób przygotowania:
                          *Bulion rozpuść w 100 ml gorącej wody.
                          *Mięso pokrój w paseczki i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
                          *Cebulę obierz, posiekaj drobno i dodaj do podsmażonego mięsa, zeszklij,                                             a następnie oprósz zawartość patelni przyprawą curry.
                          *Podlej Bulionem, dodaj rodzynki, dżem i śmietanę.
                          *Duś całość na wolnym ogniu przez około 5 minut.
                          *Dopraw solą, imbirem, pieprzem i papryką.
                          *Kurczaka podawaj z dzikim ryżem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz