Hej, czego szukasz smakoszu? Zapraszam na:
Pyszne i na każdą okazję, czyli dania główne!
Schab pieczony
Sposób przygotowania:
*Przyprawę w płynie, ZIARENKA SMAKU, miód, roztarty ząbek czosnku i cynamon utrzyj z 3 łyżkami wody.
*Posmaruj mięso, obłóż plasterkami cytryny i pozostaw w lodówce na 12 godz.
*Tak przygotowany schab przełóż do naczynia do zapiekania.
*Piecz pod przykryciem 50-60 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
*Przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie na 15 minut.
Gołąbki
Sposób przygotowania:
*Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
*Ugotuj ryż (15 minut).
*Bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
*Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
*Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
*Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
*Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
*Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
*Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
*Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
*Podawaj z ziemniakami.
Pierogi ruskie
Sposób przygotowania:
*Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.
*Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy.
*Rozwałkuj do wykrawania krążków.
*Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
*Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.
*Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.
*Gotuj w osolonej wodzie.
*Pierogi ruskie podawaj polane masłem.
Fasolka po bretońsku
Sposób przygotowania:
*Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
*Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
*Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
*Cebulę obierz.
*Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
*Usmaż je na patelni.
*Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
*Do potrawy dodaj koncentrat i dopraw pieprzem i przyprawą JARZYNKA.
*Całość gotuj razem kilka minut.
*Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
*Fasolkę podawaj z bułką z masłem.
Kapusta z grzybami
Sposób przygotowania:
*Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
*Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
*Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
*Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.
*Połącz z kapustą i duś kilka minut.
*Dodaj cukier i pieprz do smaku.
*Podlewaj wodą od grzybów.
*Kapustę możesz przygotować wcześniej.
Filet z kurczaka w sosie curry
Sposób przygotowania:
*Bulion rozpuść w 100 ml gorącej wody.
*Mięso pokrój w paseczki i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
*Cebulę obierz, posiekaj drobno i dodaj do podsmażonego mięsa, zeszklij, a następnie oprósz zawartość patelni przyprawą curry.
*Podlej Bulionem, dodaj rodzynki, dżem i śmietanę.
*Duś całość na wolnym ogniu przez około 5 minut.
*Dopraw solą, imbirem, pieprzem i papryką.
*Kurczaka podawaj z dzikim ryżem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz