Oto kilka restauracji, które warto odwiedzić:
1. Tamka 43
Szef kuchni: Robert Trzópek.
Adres: Tamka 43, Warszawa

Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski. Autorska kuchnia Roberta Trzópka, który swój sznyt kucharski doprowadził do doskonałości w katalońskiej El Bulli i kopenhaskiej Nomie. Gdańszczanin na Powiślu zaskakuje warszawiaków daniami wyczarowanymi z typowo polskich smaków. Dorsz, purée z marchwi oraz sok z kiszonej kapusty w postaci pianki? Risotto z kalafiora z czekoladą? Tylko tutaj! Chapeau bas za inspirację kuchnią molekularną, odwagę w zestawianiu składników, za polonezy Chopina subtelnie płynące z głośników i profesjonalną pomoc sommeliera w doborze odpowiedniego wina, a nawet wody.
2. Ancora
Szef kuchni: Adam Chrząstowski.
Adres: Dominikańska 3, Kraków
Adam Chrząstowski, szef i współwłaściciel krakowskiej restauracji Ancora, kucharz, filozof, felietonista, stoi na straży polskiego smaku i produktu regionalnego. Do tego chętnie bawi się w tworzenie autorskich dań. Łączy chrzan z zielonym groszkiem, czekoladę z pleśniowym serem, pieczoną paprykę z bryndzą, a buraki z oscypkiem i orzechami. Chce, by kuchnię Małopolski postrzegano i smakowano w nowoczesny sposób. I chwała mu za to!
3. Figaro
Szef kuchni: Albano Asani.
Adres: Ogrodowa 17, Poznań

Creme de la creme poznańskich restauracji. Włoska kuchnia na topowym poziomie, o czym warto przekonać się na własnym podniebieniu. Od lat utrzymuje jakość kuchni i obsługi. Plus za klimatyczne wnętrze wiernie naśladujące włoską trattorię. Ujmującą postacią jest szef kuchni - Albano Asani - wierny kibic Lecha i AC Milan, którego sola z grilla, carpaccio z trzech ryb czy polędwica wołowa uplasowały Figaro w czołówce naszego rankingu. polska restauracja. Aby to docenić, wystarczy być otwartym na nowe smaki.
4. U Kucharzy
Szef kuchni: Robert Kądziela.
Adres: Ossolińskich 7, Warszawa
Flagowa knajpa braci Gessler w scenerii dawnego zaplecza restauracji Hotelu Europejskiego w Warszawie. Punkty za wyjątkową atmosferę (szczególnie za sprawą niecodziennej obsługi), widowiskową ideę open kitchen, kuchnię bazującą na produktach z prywatnych gospodarstw, za pieczywo wypiekane na miejscu i nowoczesne podejście do kuchni tradycyjnej.
Restauracja doczekała się dwóch mutacji - Smaków na wynos i Daquise w Londynie.
5. Blow up
Szef kuchni: Daisuke Mori.
Adres: Kościuszki 42, Poznań,

Bażant, zając, sarna. Mięsne wariacje potwierdzają upodobanie szefa kuchni poznańskiej restauracji do polskich smaków, a ciasto won ton, filo czy sake zdradzają inspirację kuchnią fusion.
Genialna kuchnia Japończyka Daisuke Mori, który ma absolutną dowolność w tworzeniu menu, umiejscawia restaurację w gronie najlepszych lokali w tym kraju. Coraz bardziej zazdrościmy poznaniakom Starego Browaru, w którym kryją się takie perełki.
Oferujemy nie tylko pyszne jedzenie, ale także serdeczną atmosferę i profesjonalną obsługę. Przyjdź do nas na niezapomniany obiad, romantyczną kolację lub uroczyste przyjęcie. Sprawdź restauracja lubin
OdpowiedzUsuńStrona wygląda bardzo profesjonalnie i zachęcająco. Cieszę się, że mogę odkryć nowe aspekty zdrowego żywienia i poznać wartościowe przepisy.
OdpowiedzUsuńNeurolog SM